Proeuropeanul Boris Tadici a castigat, cu o mica diferenta, un nou mandat de presedinte al Serbiei, dar – intr-un context politic dificil – o criza guvernamentala este aproape sigura.
Potrivit rezultatelor oficiale preliminare, Boris Tadici a obtinut 50,56 la suta din voturi. Adversarul sau, ultranationalistul prorus Tomislav Nikolici, a fost votat de 47,72 din alegatori, restul voturilor fiind invalidate. Participarea la vot a atins un nou record, de 67,6 la suta, comparativ cu 65 la suta in primul tur de scrutin.
Imediat dupa anuntarea rezultatelor, centrul Belgradului – in special Piata Republicii, scena amplelor mani-festatii impotriva lui Milosevici – a fost invadat de sustinatori ai lui Boris Tadici, care au sarbatorit victoria cu focuri de artificii si un "concert" de claxoane. "Suntem o democratie europeana. Le-am demonstrat membrilor UE potentialul democratic al acestei tari", a declarat Tadici, adaugand: "Aceasta este Serbia care va merge direct in Uniunea Europeana". Potrivit corespondentilor romani de la Belgrad, Tadici a multumit pentru sprijin mai multor state membre ale UE, printre care si Romania.
Presedintele Comisiei Europene, José Manuel Durao Barroso, a salutat "victoria in favoarea democratiei si a valorilor europene". Slovenia, fosta republica iugoslava care exercita presedintia UE, a estimat ca victoria lui Tadici reflecta "hotararea fortelor democratice (din Serbia) de a urma calea integrarii in UE", idee care s-a regasit in toate mesajele transmise de state occidentale.
Rusia s-a declarat pregatita sa "lucreze cu orice presedinte sarb". "Mi se pare ca vom putea continua sa lucram cu presedintele reales, in special in ceea ce priveste sustinerea integritatii teritoriale a Serbiei", a declarat pentru AFP presedintele Comisiei pentru politica externa a Dumei de Stat a Rusiei, Konstantin Kosacev, facand alu