Exportatorii au pierdut, incepand din ianuarie 2008, facilitatea de rambursare a taxei pe valoarea adaugata fara control fiscal prealabil. Regimul special de rambursare a taxei, aplicat din mai 2007, a fost anulat printr-un ordin al Ministerului Economiei si Finantelor de la sfarsitul anului trecut. Din acest motiv, perioada de asteptare pentru restituirea taxei s-a marit, iar exportatorii sustin ca modificarea legislativa a generat un blocaj financiar atat pentru companiile de export, cat si pentru companiile care produc pentru export. Potrivit Asociatiei Importatorilor si Exportatorilor din Romania, exportatorii ar trebui sa recupereze, lunar, de la Finante, in jur de 500 de milioane de euro.
Ideile pe scurt:
● Timp de sapte luni, in 2007, exportatorii au primit de la stat sumele din TVA imediat, fara intirzieri si fara control fiscal prealabil.
● De la inceputul acestui an, blocajul financiar din sectorul exporturilor a revenit dupa ce aceasta facilitate a fost eliminata, rambursarile de TVA realizandu-se in aproape cinci luni, desi legea prevede 45 de zile.
● Companiile pot primi dobinzi de 0,1% pe zi pentru fiecare zi in care statul intirzie plata TVA-ului.
Potrivit procedurii de rambursare a taxei pe valoarea adaugata, Fiscul este obligat sa returneze sumele in cel mult 45 de zile. In practica, insa, exportatorii sunt nevoiti sa astepte aproximativ cinci luni ca sa primeasca banii, in conditiile in care, luna de luna, platesc la buget cate 500 milioane euro, dupa cum a declarat secretarul general al Asociatiei Importatorilor si Exportatorilor din Romania (ANEIR), Mihai Ionescu. Conform calculelor acestuia, firmele de export au ajuns sa crediteze statul cu pana la 2,5 miliarde euro.
Blocajul e cauzat de indicatiile pretioase ale guvernantilor de a nu se face nici o plata de la buget pentru ca acesta este