Atunci când vine vorba de pierderea echilibrului corpului, mulţi se gândesc că este vorba de vreo cădere ruşinoasă care ne face să ne simţim penibil. De obicei, când un om îşi pierde echilibru apar vânătăi, contuzii sau, mai rău, fracturi la şold sau ale membrelor.
Cel mai adesea pierderea echilibrului apare la bătrâni. Însă, nici ceilalţi oameni nu sunt feriţi. Orice persoană percepe locul în care se află în spaţiu şi simte relaţionare care se face între diferite părţi ale corpului. Acest lucru se traduce prin propriocepţie.
Propriocepţia este vitală pentru menţinerea echilibrului atunci când mergem şi când alergăm. Ea ne permite să aproximăm atunci când piciorul nostru va atinge suprafaţa pe care ne deplasăm. Pe măsură ce organismul îmbătrâneşte, propriocepţia se diminuează, iar picioarele îşi schimbă unghiul sub care se mişcă.
Când apar astfel de probleme este bine să se urmeze anumite exerciţii care să îmbunătăţescă propriocepţia. Un exerciţiu de această natură implică aşezarea persoanei în picioare, cu ochii deschişi şi fără să existe un sprijin.
Apoi, persoana trebuie să închidă ochii şi să menţină poziţia timp de 30-60 de secunde. Este important ca în această perioadă corpul să nu se balanseze. Un alt exerciţiu vine în completarea primului. Acesta implică ca persoana în cauză să stea într-un picior timp de 30 de secunde.
Apoi, trebuie să se închidă ochii timp de 30 de secunde, în timp ce se stă într-un singur picior. Exerciţiul trebuie să se facă până când se reuşeşte să se menţină poziţia timp de un minut. Este recomandat să existe o alternanţă a picioarelor.
Al treilea exerciţiu este mai dificil. Acesta implică aşezarea unei perne pe podea. După ce se aşează perna, celelalte două exerciţii trebuie să se facă cu persoana stând pe pernă. Specialiştii spun că aceste exerciţii trebuie să se facă de trei sau patru ori pe zi. (Ş.