Un grup de studenţi şi absolvenţi ai Universităţii „Transilvania” au lansat o petiţie de reformare a sistemului de învăţământ superior. Autorii cer un sistem echitabil de evaluare şi examinare, burse mai mari, metode de predare actualizate la nivelul informaţiilor de azi, dar şi sancţionarea studenţilor şi profesorilor care nu fac cinste mediului academic. Petiţia, prima de acest gen din ţară, este publică şi poate fi semnată şi comentată de oricine, la adresa http://www.petitiononline.com/ UnivTBv/ petition.html.
Burse indexate anual
Demersul a luat amploare la sfârşitul săptămânii trecute, când pe adresele de e-mail sau conturile de Yahoo Messenger a circulat un link cu petiţia. În doar câteva zile, la ea au aderat peste 70 de semnatari. Petiţia atinge, punctual, cele mai stringente probleme cu care se confruntă studenţii. Autorii petiţiei doresc ca, anual, cuantumul burselor să crească în raport cu rata inflaţiei, deoarece nivelul banilor primiţi de studenţi nu e suficient pentru a acoperi taxa de cămin şi cele trei mese zilnice.
„În prezent, acest cuantum este mult prea mic pentru a asigura un trai decent. Cuantumul prea mic al burselor este principalul motiv pentru care studenţii se angajează în timpul studiilor, astfel apărând situaţii de tratare a atribuţiilor şcolare cu insuficientă seriozitate, studenţii depinzând de salariu”, susţin autorii petiţiei.
Taxa de studiu,
stabilită de comun
acord cu studenţii
Petiţionarii sunt nemulţumiţi şi de faptul că taxele de studiu se stabilesc fără a fi consultaţi şi studenţii. „Creşterea taxei de studiu ar trebui să se facă de comun acord cu reprezentanţii studenţilor, decizie unde ei ar trebui să aibă drept de veto. După acelaşi principiu, mărirea taxei de studiu să nu se facă peste voinţa studenţilor mai ales atunci când această mărire nu vine ca o conseci