„Big Brother“ cu camere şi senzori împotriva vehiculelor poluante.
Londra a devenit de ieri o „zonă cu emisii poluante scăzute“, în urma unei iniţiative a Ministerului britanic al Transporturilor menită a reduce poluarea traficului rutier şi a îmbunătăţi calitatea aerului din capitală.
Aerul londonez este cel mai viciat din Marea Britanie şi printre cele mai poluate din Europa, menţionează Reuters. Planul are o valoare de 49 de milioane de lire sterline şi implică utilizarea unei reţele de camere de luat vederi şi senzori care monitorizează emisiile autovehiculelor diesel de mare capacitate. Schema va fi extinsă pentru a acoperi vehiculele de peste 3,5 tone, autobuzele şi autocarele începând cu iulie 2008, apoi camionetele şi microbuzele, din octombrie 2010.
Transportatorii şi-au manifestat nemulţumirea faţă de aceste condiţii, pentru respectarea cărora vor fi nevoiţi să ia măsuri costisitoare. „Ştim că primarul are datoria statutară de a îmbunătăţi calitatea aerului din Londra, dar nu credem că schema propusă va fi eficientă în acest sens. Aceasta va costa industria o sumă foarte mare de bani, iar unii dintre operatorii mici se vor lupta să supravieţuiască“, a apreciat o purtătoare de cuvânt a Asociaţiei Transportatorilor de Mărfuri.
Un model aplicatşi în alte state europene
Pe de altă parte, autorităţile spun că îmbunătăţirea calităţii aerului va fi în beneficiul a milioane de londonezi, în special a celor care suferă de astm sau alte afecţiuni pulmonare. Zone cu emisii poluante scăzute sunt deja instituite sau în curs de implementare în 70 de oraşe din opt state europene, între care Germania, Norvegia şi Olanda.
„Aceasta va fi prima din Marea Britanie şi, de departe, cea mai mare din lume“, a declarat un purtător de cuvânt al autorităţii de transport a capitalei britanice (Transport for