Nu există o criză a medicamentelor din import, ci doar dorinţa unora de a specula momentul pentru a creşte preţurile, susţine Eugen Nicolăescu, ministrul Sănătăţii.
„Săptămâna trecută am dispus un control la importatorii şi distribuitorii de medicamente, precum şi în farmacii. La baza acestui control au stat numeroasele semnale potrivit cărora farmaciile nu mai eliberau medicamente din import, motivând că nu mai există în stocuri, iar importatorii nu mai aduc deoarece MS nu actualizează preţurile conform evoluţiei raportului euro-leu sau alte valute-leu. Mai mult, importatorii au anunţat că au suferit pierderi importante datorită deprecierii leului şi nu mai pot face importuri”, a explicat Nicolăescu. Prin sondaj au fost alese patru depozite şi cinci farmacii, au fost selectate 11 medicamente care se regăsesc atât în cele patru programe naţionale, cât şi pe listele de compensare 90-50 sau 100%.
„La data inspecţiei (31 ianuarie -1 februarie), depozitele aveau pregătite comenzile de livrare către beneficiari, ceea ce demonstrează că activitatea de livrare nu a fost întreruptă nicio clipă. De asemenea, toate farmaciile controlate eliberau reţete compensate şi gratuite, inclusiv din programele naţionale”, a spus ministrul.
El a mai spus că legislaţia este clară, şi anume că Ministerul Sănătăţii stabileşte şi avizează preţurile medicamentelor. În urmă cu o săptămână, importatorii şi distribuitorii de medicamente au solicitat Ministerului Sănătăţii să recalculeze preţurile produselor farmaceutice în conformitate cu noile rate de schimb dintre leu şi principalele valute, pentru că deprecierea monedei naţionale face imposibilă continuarea importurilor. (L.S.)
Nu există o criză a medicamentelor din import, ci doar dorinţa unora de a specula momentul pentru a creşte preţurile, susţine Eugen Nicolăescu, ministrul Sănătăţii.
„Săptămâna trecută am di