"Justitia este punctul nevralgic al Romaniei"
"D-na Nicolai, o fronda la adresa Comunitatii Europene"
- Anul 2008 pare sa fi inceput bland pe scena politica. Guvernul ne da semnale linistitoare, razboaiele declarative intre partide par sa se fi imblanzit, chiar si conflictul cronic intre premier si presedinte bate spre apatie. Au ajuns romanii la mintea cea de pe urma?
- Este o impresie. Linistea dinaintea furtunii. Conflictele mocnesc in asteptare. Urmeaza un an plin de evenimente, dintre care cele mai apropiate par sa fie alegerile locale si campania electorala in care aceasta liniste aparenta se va spulbera. Lumea politica este cu degetul pe tragaci, in asteptarea temelor de campanie si probabil ca prima dintre aceste teme care ii va fi servita va fi raportul intermediar al Comisiei Europene pe justitie. El apare in contextul in care presedintele a dat unda verde cercetarii penale a unor ministri si este de asteptat ca acest raport sa constituie punctul din care aceasta liniste aparenta sa se imprastie.
- Problema pe care o avem la justitie pare insolvabila. Dupa ministeriatul catastrofic al d-lui Chiuariu, acum cercetat penal, si numirea neacceptata de presedinte a Noricai Nicolai, situatia nu s-a lamurit. Cat de evidenta este amenintarea cu clauza de salvgardare in acest context?
- Acest raport intermediar este o prefigurare a raportului final pe justitie pe care il asteptam in iunie. El contine deja niste semnale, niste nemultumiri ale Comisiei Europene, despre care s-a aflat din anumite surse. Aceste nemultumiri vizeaza intoarcerea la nesfarsit a marilor dosare de coruptie din instante, nefinalizarea lor, dar si instabilitatea sistemului de justitie la varf. Faptul ca toate dosarele mari sunt amanate prin diverse tertipuri se vede foarte bine din perspectiva observatorilor europeni: sistemul de justitie r