Curtea Constitutionala va rescrie raporturile de forta intre Presedintie si Guvern. In doua situatii, verdictele Curtii vor putea diminua sau confirma puterile sefului statului iar ele vor fi cu atat mai importante cu cat 2008 este an electoral. Senatul a sesizat astazi Curtea, chemand-o sa spuna daca ministrii care sunt si parlamentari au nevoie si de avizul Parlamentului pentru a putea fi anchetati penal sau este suficient avizul sefului statului. O alta decizie importanta este asteptata miercuri in cazul Norica Nicolai.
Senatul a chemat astazi Curtea sa solutioneze un posibil conflict de natura constitutionala intre Presedintie, Parchet, Inalta Curtea de Casatie si Justitie si Ministerul Justiei pe de-o parte si Parlament pe de alta parte. Parlamentul invoca un articol relativ ambiguu din Constititutie atunci cand sustine ca este nevoie si de avizul sau in situatia in care se cere urmarirea penala impotriva unui ministru care este si deputat sau senator.
Articolul 109 din legea fundamentala arata ca “numai camera deputatilor, senatul si presedintele Romaniei au dreptul sa ceara urmarirea penala a membrilor Guvernului pentru faptele savarsite in exercitiul functiei lor”. Problema este cum va fi interpretat acest articol de catre judecatorii Curtii. Este suficient ca presedintele Traian Basescu sa solicite inceperea urmaririi penale sau este nevoie de o cerere, de un aviz separat si din din partea Parlamentului?
In cazul in care Curtea Constitutionala va constata ca este nevoie, cumulativ, si de avizul Parlamentului, atunci anchetele penale in patru din cele opt dosare risca sa fie suspendate. Camera Deputatilor si Senatul ar urma sa se reuneasca in sedinta comuna si sa decida in fiecare dosar in parte daca procurorii ii pot ancheta pe cei patru fosti sau actuali ministri care sunt si parlamentari – Adrian Nastase, Miron Mitrea, Paul Pacu