Rusia e in "razboi" cu Europa. Pare de necrezut, insa acesta este adevarul. Dar acest "razboi" - nedeclarat, nesesizabil pentru cei mai multi - e in fapt doar o disputa economica ce are ca principala miza resursele energetice. Moscova se foloseste de puterea energetica pentru a readuce sub influenta sa cit mai multe tari din Europa de est si, totodata, pentru a recistiga influenta politica, pierduta o data cu prabusirea Uniunii Sovietice. In tot acest joc, Romania pare in acest moment sa se afle intr-o pozitie neutra, desi perdanta din punct de vedere economic.
Rusia a avut mai mereu o relatie stranie cu Europa, cel mai adesea una conflictuala. Exemple in istorie sunt numeroase, si se pot regasi incepind cu vremea tarilor si terminind cu perioada razboiului rece. Acum, singura diferenta este ca Moscova nu mai foloseste tancurile Armatei Rosii pentru a se impune, ci doar resursele energetice. Iar acestea din urma sunt o arma teribila in conditiile in care cele 27 de tari ale Uniunii Europene depind in proportie de circa 25% de livrarile rusesti de gaze naturale si petrol.
"O astfel de dependenta nu este totusi suficienta pentru ca Rusia sa se impuna in fata Europei, dar cu certitudine Moscova isi poate face astfel simtita prezenta", este concluzia unei analize realizate de agentia Stratfor. Nu este inca sigur cine va fi cistigatorul insa - daca ne uitam doar la confruntarea din domeniul gazelor naturale - se poate spune ca va fi o disputa apriga.
Baumgarten
Rusia se afla intr-o vadita graba de a se impune cit mai mult in Europa, cel putin in partea sa centrala si estica. Mai multe evenimente recente sunt argumente in acest sens. Luna trecuta, cea mai mare companie energetica ruseasca, Gazprom, a semnat un acord de cooperare cu firma austriaca OMV pentru asocierea la centrul de tranzactionare a gazelor naturale de la Baumgarten. @N