Patronatele din domeniul alimentar au anuntat ca efectul scumpirii gazelor naturale va avea o reactie similara in ceea ce priveste pretul produselor de profil. Anuntul a fost facut in cursul week-end-ului abia incheiat, dupa o intilnire avuta cu ministrul Economiei, Varujan Vosganian. Astfel, potrivit acestora, impactul majorarii pretului gazelor naturale cu 8,5% asupra industriei alimentare va fi, in medie, de 0,3%. Concret, producatorii au estimat ca piinea se va scumpi cu 0,5%, produsele din carne cu 0,3%, carnea cu 0,2%, iar cea de pasare cu 0,7%.
Informatia privind scumpirea piinii a fost confirmata si de catre Rompan, prin intermediul presedintelui asociatiei, Aurel Popescu, care a anuntat ca in perioada urmatoare se vor inregistra modificari la pretul produselor de panificatie, inclusiv piinea, generate de noul pret al gazelor naturale, cat si de cresterea cotatiei materiei prime - griul.
Daca la nivel national lucrurile sint foarte clare, in plan local, cel mai mare producator zonal de piine - "Galmopan" a explicat ca nu are stabilita inca o politica certa la capitolul preturi. "Deocamdata, preturile ramin neschimbate. Urmeaza sa analizam in amanunt evolutiile viitoare din piata si vom lua o decizie in citeva zile", ne-a declarat Petrica Herascu, reprezentantul "Galmopan".
De mentionat este ca de aproape un an de zile, producatorul de piine a mentinut neschimbat pretul acestui produs, spre deosebire de ceilalti concurenti locali, care anul trecut au operat modificari cu plus chiar si de 50%, asa cum a fost cazul "Moara Spicul" in decembrie 2007.
De altfel, producatorii de piine la nivel national au anuntat inca de anul trecut ca pina la jumatatea lui 2008, vor fi nevoiti sa aplice majorari succesive pentru produsele de panificatie, asta din cauza cresterilor pretului la materia prima - griul si faina, precum si la u