Prezentarea Raportului de evaluare a progreselor României şi Bulgariei, dat publicităţii de Comisia Europeană ieri la Bruxelles, a fost eclipsată de alegerile din Serbia şi victoria lui Boris
Prezentarea Raportului de evaluare a progreselor României şi Bulgariei, dat publicităţii de Comisia Europeană ieri la Bruxelles, a fost eclipsată de alegerile din Serbia şi victoria lui Boris Tadic, liderii europeni transmiţând pe rând mesaje în acest sens, înainte de prezentarea documentului.
Mark Gray, purtător de cuvânt al Comisiei Europene, a ţinut să sublinieze că mecanismul de verificare şi cooperare instituit de Comisia Europeană în 2006, înainte de aderarea României şi Bulgariei la Uniunea Europeană, este foarte util.
"Raportul din iunie 2007 solicita guvernelor de la Bucureşti şi Sofia să prezinte câte un Plan de Acţiune privind îndeplinirea obiectivelor specifice, iar actualul raport ia notă că guvernele au făcut acest lucru în timp util", a spus Gray.
El a atras atenţia că activarea clauzei nu este menţionată în raport, o eventuală decizie putând fi luată abia în iunie. Raportul CE menţionează că "în domenii-cheie, cum ar fi lupta împotriva corupţiei la nivel înalt, nu s-a făcut încă dovada unor rezultate convingătoare", însă apreciază eforturile DNA făcute în ultimele şase luni.
Raportul notează şi întârzierile în ceea ce priveşte punerea în aplicare a unei strategii coerente de recrutare în sistemul judiciar, înfiinţarea ANI şi în elaborarea unei strategii globale şi punerea în aplicare de proiecte reprezentative pentru a lupta împotriva corupţiei la nivel local.
Raportul Comisiei Europene, discutat în plenul CSM
"Raportul nu este atât de rău pe cât şi-ar fi dorit unii, dar nici atât de bun pe cât
ne-am fi dorit noi", a declarat ieri preşedintele instanţei supreme, Nicolae Popa. Ministrul in