» Traian Basescu a anuntat ca Gaz de France, companie franceza de stat, se va asocia proiectului Nabucco prin care Europa Occidentala spera sa aduca gaz din Asia prin ocolirea Rusiei.
» Sarkozy a dat de inteles ca Franta ia sub aripa ei Romania, din pozitia de viitoare sefa a Uniunii Europene, asigurandu-i astfel o vizibilitate europeana mai buna.
Presedintii Nicolas Sarkozy si Traian Basescu au aratat ca parteneriatul strategic semnat intre Franta si Romania, primul pe care Franta il incheie cu o tara din Europa de Est, acopera domenii prioritare ale relatiilor bilaterale, precum dialogul politic, parteneriatul economic, mobilitatea universitara, libera circulatie a persoanelor, apararea si securitatea. Un punct important pe care cei doi presedinti l-au atins la Palatul Cotroceni a fost cel al independentei energetice. Nicolas Sarkozy a afirmat ca parteneriatul strategic va da ocazia unei colaborari active in domeniul energiei si in special al energiei nucleare, dar si al gazului si industriei de armament. Traian Basescu a dat, in plus, vestea ca Gaz de France se va ralia proiectului Nabucco, pe care Romania il sustine in continuare.
Legat de domeniul energiei, presedintii Frantei si Romaniei sunt primii care dau un semnal clar – proiectul european al conductei de gaz Nabucco ramane in picioare, dupa ce Rusia pare sa fi luat caimacul in lupta Europei pentru independenta energetica, prin pasii mari pe care i-a facut cu proiectul conductei de gaze "South Stream". "Cred ca este o incercare de revigorare a proiectului Nabucco, care nu prea s-a simtit in ultima vreme. Este un semnal bun", crede Aurelian Dochia, membru al Centrului Roman de Politici Economice. Oricat de ciudata ar putea parea implicarea Frantei in cursa contra Rusiei pentru gazele din Caucaz, ea fiind o putere nucleara care are asigurata in mare masura independenta energeti