1. A fost legalizat Partidul Civic Maghiar, un organism si mai radical decat UDMR. Ce schimbari va aduce in problema, si asa incordata, a relatiilor romano-maghiare din Transilvania?
- Inainte de toate, vom observa o totala indiferenta fata de aceasta problematica in presa centrala. Prima reactie fata de inregistrarea Partidului Civic Maghiar a fost una de nedisimulata satisfactie, deoarece aparitia noii forte politice a fost perceputa ca o lovitura grea pentru UDMR. Nu este greu de inteles de ce jurnalistii nealiniati politic s-au bucurat ca echipa lui Marko Bela are probleme: din 2000 incoace, aceasta formatiune s-a asociat nu numai cu forte politice care au tolerat si chiar incurajat coruptia, au subminat statul de drept si au cautat sa blocheze consolidarea unei prese independente, ci si cu grupurile de interese transpartinice care sustin un astfel de mod de a face politica. Probabil ca speranta secreta a acestor jurnalisti este ca nici una din cele doua organizatii politice care se adreseaza maghiarimii nu va depasi pragul de 5% la viitoarele alegeri, electoratul maghiar fiind divizat intre cele doua tabere.
Dupa euforia initiala se cuvine insa ca jurnalistii, analistii si comentatorii sa analizeze si oferta politica a celor doua formatiuni si discursul pe care-l vor promova in lunile urmatoare. Aflate in competitie pentru un electorat restrans (dupa unele calcule situat chiar sub 5%), cele doua partide vor supralicita la capitolul autonomie, mai ales in judetele secuiesti - caci nici una nu-si poate permite sa ignore electoratul din aceasta zona. Or, judetele secuiesti vor deveni - daca nu au devenit deja - un fief al PCM, liderul acestuia, Szasz Jeno, fiind chiar primarul municipiului Odorheiul Secuiesc. Ne amintim, de asemenea, ca obiectivul autonomiei a fost promovat agresiv in zona, printr-o consultare populara organizata anul trecut si imp