Scenariul filmului este inspirat dintr-un ciclu de romane de aventuri semnat de fostul corespondent de război Arturo Pérez-Reverte şi devenit bestseller în Spania.
Înainte de a ajunge pe marile ecrane în cea mai scumpă producţie spaniolă din istorie, „Căpitanul Alatriste“ - filmul oferit de EVZ pe DVD mâine -, personajul Alatriste strânsese un enorm capital de simpatie ca erou al unei serii scrise de Arturo Pérez- Reverte (57 de ani).
Scriitorul şi fostul corespondent de război spaniol a avut ideea unei întoarceri în secolele de glorie ale Imperiului Spaniol, XVIXVII, după ce a remarcat în cartea de istorie a fiicei sale că acelei perioade îi este dedicată doar o pagină. Pentru că fiica sa, Carlota, i-a dat o mână de ajutor în documentare, prima carte din seria de şase, „Aventurile căpitanului Alatriste“ (1996), are dublă semnătură: Arturo şi Carlota Pérez-Reverte.
Ultimul volum din acest ciclu a apărut în decembrie 2006, iar după spusele lui Pérez-Reverte, filmul regizat de Agustin Diaz Yanes în acelaşi an i-a dat idei pentru romanele viitoare. Cărţile sale au fost traduse în peste 40 de limbi şi s-au vândut în întreaga lume în peste un milion de exemplare, iar Alatriste a căpătat, într-un fel, statutul de alter-ego al scriitorului.
Tradus în română
„O figură umană, cu marile sale virtuţi şi marile sale defecte, angrenat în toate marile evenimente ale epocii sale“, astfel îşi definea scriitorul personajul. Prins în războaiele nesfârşite ale Imperiului şi în intrigile curţii regale dominate de Filip al IV-lea, coruptă şi decadentă, soldatul Alatriste încearcă să se strecoare prin istorie.
Aventurile căpitanului au fost tălmăcite în limba română, la Polirom, Arturo Pérez-Reverte fiind prezent în librăriile româneşti cu nu mai puţin de nouă titluri. Printre acestea, romanul de debut „Husarul