Victoria la limită a lui Boris Tadici şi scorul foarte bun obţinut de contracandidatul naţionalist Tomislav Nikolici arată că Serbia rămâne o ţară divizată şi după alegerile prezidenţiale, comentează agenţiile de presă internaţionale. Sursa: ReutersSursa: Reuters
1 /.
La peste şapte ani de la căderea regimului fostului preşedinte Slobodan Miloşevici, tabăra proeuropenilor pragmatici şi cea a naţionaliştilor radicali continuă să domine scena politică, fără ca vreuna dintre ele să reuşească să se impună decisiv. Tadici a câştigat cel de-al doilea tur de scrutin al alegerilor prezidenţiale, cu 50,5% din sufragii, în timp ce Nikolici a fost preferat de 47,8% dintre sârbii care s-au prezentat duminică la urne.
Acum patru ani, diferenţa dintre cei doi a fost de nouă procente în favoarea actualului preşedinte, reaminteşte Reuters, ceea ce înseamnă că electoratul ultranaţionalist este tot mai numeros şi mai influent.
„Suntem o democraţie europeană. Am arătat membrilor Uniunii Europene potenţialul democratic al acestei ţări“, a declarat Boris Tadici duminică seară, la puţin timp după ce a aflat că a câştigat alegerile. Preşedintele Comisiei Europene, Jose Barroso, a calificat succesul lui Tadici drept o victorie a democraţ iei şi a valorilor europene, însă vicepremierul Bozidar Djelici a avertizat că alegătorii lui Nikolici, favorabili apropierii de Rusia, nu trebuie neglijaţi. „Trebuie să ţinem seama de mesajul pe care ni l-au transmis votanţii lui Nikolici“, a atras atenţia Djelici.
Multe întrebări,puţine răspunsuri
Ce se va întâmpla cu Serbia după ce liderii de la Priştina vor declara unilateral independenţa provinciei Kosovo? Cum rămâne cu ambiţiile Serbiei de a adera la Uniunea Europeană? Acestea sunt, în opinia analiştilor BBC, două dintre marile întrebări la care Belgradul şi Bruxelles-ul trebuie să