Conducerea Senatului a decis marti sa sesizeze Curtea Constitutionala in legatura cu urmarirea penala a ministrului Paul Pacuraru si a fostului ministru Codrut Seres, avand in vedere ca acestia detin si calitatea de senatori.
Seful statului si procurorii sustin ca, in privinta cererii de urmarire a penala a ministrilor care sunt si parlamentari, nu este necesar avizul Lagislativului. Parlamentarii sunt de alta parere si apeleaza la Curtea Constitutionala pentru a decide in acest caz.
Chestorul Senatului, Ioan Chelaru (PSD), a declarat ca Biroul Permanent a fost sesizat printr-o scrisoare a liderului grupului parlamentar al PNL, Puiu Hasotti, scrisoare ce a fost semnata si de Chelaru, in calitate de jurist.
Astfel, conducerea Senatului a cerut Comisiei juridice intocmirea in termen de 10 zile a motivatiei catre Curtea Constitutionala, dupa ce si Paul Pacuraru a semnalat intr-o scrisoare adresata presedintelui Camerei superioare solutionarea unui conflict juridic de natura constitutionala care ar fi aparut intre presedintele Romaniei, procurorul general, Ministerul Justittiei si, pe de cealalta parte, Parlament.
Chelaru a argumentat decizia, facund apel la articolul 109, aliniatul 2 din Constitutie care prevede ca numai Camera Deputatilor, Senatul si presedintele Romaniei au dreptul sa ceara urmarirea penala a membrilor guvernului. De asemenea, conducerea Senatului a apreciat ca ar putea exista un conflict de natura constitutionala ce poate fi solutionat de CCR in baza articolului 146 litera e din Constitutie, potrivit catuia CCR solutioneaza conflictele juridice de natura constitutionala intre autoritatile publice la cererea presedintelui Romaniei, a unuia dintre presedintii celor doua Camere, a primului-ministru sau a presedintelui CSM.
Ioan Chelaru a subliniat ca s-a tinut cont de fapul ca a existat o solic