Se pare ca primul an de integrare europeana a Romaniei a produs o oarecare confuzie in mintea romanilor, care nu isi cunosc foarte bine drepturile si, mai ales, nu fac diferenta intre problemele care pot fi rezolvate in tara si cele care pot fi arbitrate la Bruxelles, relateaza Radio Romania Actualitati.
Astfel, in 2007, la Comisia pentru petitii din Parlamentul European au fost depuse peste 100 de reclamatii de catre cetateni romani sau care se refera la Romania, iar aproape jumatate din acestea au fost declarate inadmisibile. Cum era de asteptat, cele mai multe dintre plangeri se refera la restituirea de proprietati sau la lentoarea cu care anumite procese avanseaza in justitie, domenii in care Parlamentul European nu poate oferi solutii in cazuri individuale.
Se pare insa ca au existat concetateni care s-au plans forurilor europene de... lipsa curentului electric sau a canalizarii in localitatea de bastina, iar altii de conditiile improprii din penitenciarele romanesti.
"Eu cred ca o informare mai buna asupra activitatii si domeniului de activitate ale Comisiei de petitii este foarte importanta, pentru ca, va spun foarte sincer, comisia aceasta, prin anchetarea si prin modul democratic al rezolvarii cazurilor, are o putere serioasa, face foarte mult, cum se spune", a declarat europarlamentarul roman Nicolae Vlad Popa.
Potrivit acestuia, membrii Comisiei pentru petitii a Parlamentului European si-au propus sa faca o vizita anul acesta in Romania pentru a identifica exact autoritatile romane care au responsabilitati in anumite domenii, si pentru a cunoaste, nu doar din presa, problemele cu care se confrunta cetatenii.
In fiecare an Parlamentul European primeste peste 1000 de petitii din toata Europa, cele mai multe provenind din Germania, Marea Britanie si Spania.
Se pare ca primul an de i