Una dintre cele mai importante filiale din lume ale agentiei ONU, UNICEF Germania, este afectata de cateva luni de un scandal, fiind suspectata de nereguli in gestionarea banilor donati, ceea ce a determinat retragerea sprijinului unor personalitati germane, transmite AFP.
"Comitetul national german" al Fondului ONU pentru protectia copilului, care a strans anul trecut aproximativ 100 de milioane de euro pentru operatiuni umanitare, face de mai multe saptamani obiectul unor suspiciuni de deturnare de fonduri. Desi niciuna dintre ele nu a fost dovedita inca, donatorii si colaboratorii incep sa nu mai aiba incredere in filiala germana a agentiei.
Astfel, aproximativ 5.000 de donatori regulati din totalul de 200.000 i-au intors spatele de la inceputul crizei, a dezvaluit conducerea germana a UNICEF. Inotatoarea germana Sandra Voelker, ambasadoare ONU de 10 ani, a anuntat, la randul sau, ca renunta.
Mai multi membri eminenti ai organizatiei au cerut in scris organizarea unei adunari generale extraordinare, necesara pentru o eventuala revizuire a statutului.
Conducerea UNICEF Germania trebuie sa renunte la "mentalitatea de asediat si la strategia sa de linistire", afirma donatorii nemultumiti intr-un articol publicat marti de presa si semnat, printre altii, de sotia primarului Munchenului, Edith von Welser-Ude.
"Donatorilor de baza le este greu sa inteleaga cum un fost colaborator al UNICEF poate fi platit cu 850 de euro pe zi de UNICEF, in conditiile in care s-a retras", critica in ziarul Bild o alta semnatara a articolului, prezentatoarea de televiziune Nina Ruge, facand referire la cazul unui pensionar care ar fi primit 280.000 de euro pentru o misiune de consiliere de doi ani.
Deocamdata, niciuna dintre aceste acuzatii nu a fost dovedita: directorul UNICEF Germania, Dietrich Garlichs, este vizat d