"Existenta familiei nu poate fi in nici un caz considerata un model perimat"
Cununa de lamaita s-a ofilit
- Pana in urma cu vreo doua decenii, "visul de baza" al fetelor si baietilor era sa se imbrace cat mai degraba in costume de miri si mirese si sa ajunga in fata altarului pentru a spune "da". "Celula de baza a societatii", familia, pare astazi un vis perimat, iar casatoria - o institutie demodata. Cum se explica acest fenomen?
- In lumea intreaga se inregistreaza tendinta ca familia traditionala sa fie contestata si reorientata spre alte modele, mai putin formalizate, de cuplu. Alaturi de alte pericole care ameninta societatea contemporana, cred ca acesta, disolutia familiei, este unul major, deoarece ataca un comportament etologic, ancestral, al speciei homo sapiens.
In Est, aparitia unor relatii particulare in intreprinderile de tip capitalist au modificat enorm, atat comportamentele angajatilor, cat si relatiile, si mai ales noile modele sociale. Nimeni nu mai vrea sa porneasca de la farfurie si lingura, nimeni nu isi mai inchipuie nunta ca pe o ceremonie, in care comuniunea spirituala si iubirea intre parteneri sa fie mobilurile cele mai importante. Conteaza pozitia celor doi, vizibilitatea sociala, spectacolul prilejuit de festivitate, potenta financiara a nasului si kilogramele de artificii trase cu ocazia mesei.
Au aparut noi simboluri: cununa de lamaita a fost inlocuita cu strasuri Swarovschi, barbatia mirelui se masoara in caii putere ai SUV-ului, iar onorabilitatea nasului, in bacsisurile aruncate manelistilor. Tinerii trebuie sa astepte un an, ba chiar si doi, ca sa prinda un loc la un restaurant la moda, si cam tot atat, pana sa faca rost de banii cu care sa acopere dezastrul financiar produs de eveniment. In sfarsit, casatoritilor li se stabilesc tot felul de preconditii, care mai de care mai neobisnuite,