Franţa ar putea fi un "profesor" european pentru România . "Istoria nu mai poate fi rescrisă" - a declarat preşedintele Nicolas Sarkozy în interviul din "Evenimentul zilei", care a prefaţat Franţa ar putea fi un "profesor" european pentru România .
"Istoria nu mai poate fi rescrisă" - a declarat preşedintele Nicolas Sarkozy în interviul din "Evenimentul zilei", care a prefaţat vizita de la Bucureşti. Să trecem, aşadar, peste remarcile acide din 2003 ale fostului lider de la Elysee, Jacques Chirac, la adresa României.
Dar şi peste atacurile lansate la adresa guvernului francez de însuşi Traian Băsescu, în toamna lui 2004, atunci când ex-premierul Raffarin pleca de la Bucureşti cu câteva contracte economice. De această dată, Franţa nu şi-a "luat tainul". Dimpotrivă, se poate spune că preşedintele ei nu a venit cu mâna goală la Bucureşti - parteneriatul strategic chiar poate reprezenta pentru noi un punct de cotitură.
Franţa va prelua preşedinţia Uniunii pe 1 iulie. Pentru Bucureşti înseamnă, în sfârşit, o uriaşă ocazie de a nu mai tăcea, aşa cum a făcut-o până acum la masa celor 27. Parteneriatul cu Franţa în câteva domenii-cheie - energie, securitate, politică agricolă - poate însemna pentru noi o şansă în plus de a ne atinge anumite obiective.
Cum ar fi o voce comună europeană în relaţia cu Rusia sau o şansă în plus pentru proiectul Nabucco - în care, iată, s-ar putea implica şi Gaz de France. Dar chiar şi fără evoluţii spectaculoase în aceste domenii pe timpul preşedinţiei franceze, parteneriatul ne-ar putea aduce măcar un plus de rigoare şi substanţă în prestaţia din cadrul instituţiilor UE.
Să recunoaştem, aderarea noastră a venit precum prima ninsoare - adică ne-a cam luat prin surprindere. N-am dovedit că am ieşit din postura de ţară candidată, din rolul elevului preocupat să apară la şcoală cu poezia învăţată şi unghii