Dimineaţa te ridici brusc din pat şi ţi se pare că se învârte totul cu tine. Ai avut mult de lucru, ai sărit peste masa de prânz, iar când ridici privirea din calculator te ia cu ameţeală.
Dimineaţa te ridici brusc din pat şi ţi se pare că se învârte totul cu tine. Ai avut mult de lucru, ai sărit peste masa de prânz, iar când ridici privirea din calculator te ia cu ameţeală. “În practica medicală, ameţeala este un simptom frecvent, caracterizat prin starea de slăbiciune, prin senzaţia de rotire a obiectelor din jur, prin tulburări de vedere, de echilibru, de concentrare, care uneori sunt însoţite de cădere şi chiar de leşin. Ameţeala nu se asociază neapărat cu o boală. Chiar şi persoanele sănătoase pot să ameţească la aplecarea şi ridicarea bruscă a capului. Ochelarii necorespunzători pot să dea şi ei ameţeală. Ventilarea deficitară dintr-o încăpere, scăderea nivelului glucozei în sânge pot determina senzaţia de rotire a obiectelor din jur”, explică conf. dr Dumitru Matei, şeful Catedrei de Medicină de Familie de la Universitatea de Medicină şi Farmacie “Carol Davila”. În toate aceste cazuri, pentru a înlătura starea de ameţeală este suficientă îndepărtarea cauzei – aerisirea încăperii, consumarea unei bucăţele de ciocolată pentru creşterea glicemiei.
Bolile din spatele ameţelilor
Dacă însă ameţelile se repetă mai multe zile la rând ar fi bine să îi faceţi o vizită medicului de familie. Este posibil ca, dincolo de ameţeli, să fie o problemă mai gravă: o suferinţă cerebrală difuză, o problemă de natură oftalmologică, o anemie, hipotensiune sau hipertensiune, hipocalcemie, hipomagnezemie. Dacă simţiţi că ameţelile cresc în intensitate atunci când vă mişcaţi, dacă sunt însoţite de scăderea auzului şi de ţiuituri în urechi este posibil să aveţi o inflamaţie a urechii interne. De asemenea, conf. dr Dumitru Matei atrage atenţia că accidentu