Distrugerea a patru cabluri submarine de telecomunicaţii în cursul ultimei săptămâni a generat preocupări privind siguranţa reţelelor oceanice care asigură majoritatea traficului de telefonie şi Internet din lume.
Distrugerea a patru cabluri submarine de telecomunicaţii în cursul ultimei săptămâni a generat preocupări privind siguranţa reţelelor oceanice care asigură majoritatea traficului de telefonie şi Internet din lume. Majoritatea experţilor în telecomunicaţii susţin că ipoteza sabotajului pare puţin probabilă, dar nimeni nu ştie până în prezent cum au fost avariate cablurile sau dacă există vreo legătură între toate cele patru incidente, se arată într-un material International Herald Tribune.
Una dintre teorii, potrivit căreia două dintre cabluri ar fi fost tăiate de ancora unei nave care a deviat de la traseul său din cauza condiţilor meteorologice nefavorabile, a fost respinsă de Guvernul egiptean la sfârşitul săptămânii trecute. Nici o navă nu a traversat perimetrul din Marea Mediterană unde sunt amplasate cele două cabluri, a anunţat duminică Ministerul Comunicaţiilor de la Cairo.
“Acestea au fost incidente care ne-au deschis ochii şi tuturor celor din industria de telecomunicaţii din lumea întreagă”, a declarat colonelul R.S. Parihar, secretarul Asociaţiei Furnizorilor de Internet din India.
Problema ar fi putut fi cauzată de data aceasta de o ancoră, “dar dacă mâine va avea loc un sabotaj?”, s-a întrebat acesta. “Cablurile sunt proprietate a operatorilor privaţi şi nu sunt protejate de guverne sau de armată”, a avertizat el.
Un alt cablu, care asigură conexiunea dintre Qatar şi Emiratele Arabe Unite prin insulele Haloul şi Das, a fost tăiat vineri, afectând traficul din Orientul Mijlociu, dar şi pe cel din India, Statele Unite şi Europa.
Operatorii din domeniul telecomunicaţiilor încearcă să diversifice rute