» Ministrul de Externe, Adrian Cioroianu, a prezentat realizarile ministerului din anul 2007. Printre acestea, stimularea dialogului european cu Republica Moldova, cursurile de limba romana din Italia si Spania, explozia culturala de la Sibiu, sprijinirea conductei de gaz Nabucco, dar si crearea unei adrese de e-mail personale, unde ii pot scrie cetatenii.
» Minusurile diplomatiei romanesti nu au fost socotite, iar esecurile au fost ocolite cu discretie: relatiile dezastruoase cu Moldova, Ucraina si Rusia, intarzierea numirii ambasadorilor in capitale importante sau criza italiana.
Ministrul Adrian Cioroianu si-a inceput prezentarea bilantului pe anul 2007 cu o lauda si o scuza: diplomatia romaneasca a folosit sansele nou-create de pozitia de stat membru UE, dar a avut de "gestionat undele de soc interne". Analistul de politica internationla Iulian Chifu, directorul Centrului pentru Prevenirea Conflictelor, crede, insa, ca politica externa a Romaniei a avut "probleme substantiale" in 2007, incepand cu abordarea incoerenta a relatiilor cu Moldova, Ucraina si Rusia si sfarsind cu nevalorificarea relatiilor de traditie pe care le avem cu state din Orientul Mijlociu sau Africa. "Astept cu nerabdare sa vad o adecvare a politicii externe din teren cu valoarea adaugata de care Romania beneficiaza in relatia cu aceste state", spune Iulian Chifu, care ii gaseste o singura scuza lui Cioroianu – "contextul politic dificil din Romania".
Ministrul de Externe sustine totusi ca, anul trecut, Romania "a stimulat dialogul UE cu Republica Moldova", ca a contribuit la liberalizarea pietei interne de energie a UE, prin promovarea proiectului conductei de gaz Nabucco, si ca a sustinut eforturile europene de redefinire a UE, prin semnarea Tratatului de la Lisabona. De asemenea, Externele romanesti au reusit sa valorifice "numeroasele demersuri ale ul