Motorul economiei romanesti functioneaza ajutat si de firme semi-fantoma. Sectorul constructiilor este cel mai pacatos pentru firmele de colectare a debitelor in contextul in care acesta este domeniul cu cea mai mica rata de succes in faza de recuperare amiabila. „In domeniul constructiilor, cred ca este cel mai dificil de negociat amiabil colectarea unui debit, intrucit ne confruntam in general cu companii care au grad de solvabilitate extrem de mic.
Ma refer aici la faptul ca exista extrem de multi constructori care prind contracte foarte mari, insa care folosesc echipamente luate in leasing, folosesc forta de munca de la alte firme, ruleaza extrem de rapid banii si isi permit sa intre in faliment“, a explicat pentru Cotidianul Iulian Urban, presedintele „Urban si Asociatii“.
Metodele folosite de dezvoltatorii imobiliari sint destul de simple, insa ele presupun parteneriatul cu mai multe firme. Un exemplu concret il gasim in cazul unui proiect rezidential gigant plasat in cartierul Militari din Capitala.
In acest caz, un om de afaceri strain si un inginer constructor roman au reusit sa pacaleasca legal mai multi furnizori de materiale si echipamente. Constructorul era firma controlata de inginerul roman, iar finantatorul - o companie din tara de provenienta a partenerului.
„Planul initial: din start au «agatat» aceasta lucrare fara sa detina active, avind absolut toate echipamentele de santier inchiriate. Scopul era sa isi faca o carte de vizita, sa obtina rapid o bonitate financiara cu care sa poata sa liciteze in cadrul unor proiecte de constructii mai mari“, ne-au spus surse apropiate cazului. Consecinta imediata a fost faptul ca au inceput sa isi intirzie sistematic platile catre subcontractori si catre furnizorii de la care luau materiale de constructii.
Au reusit sa cistige licitatia pe care o vizau d