Bătălia pentru fondurile europene postaderare a început. Firmele mici de consultanţă luptă alături de multinaţionale pe o piaţă care se aglomerează rapid. România are alocate, în 2008, fonduri structurale în valoare de aproximativ 1,9 miliarde de euro. Banii vor putea fi accesaţi până la sfârşitul anului 2011. De asemenea, bugetul alocat ţării noastre de UE pentru 2007, de circa 1,3 miliarde de euro, va putea fi cheltuit în paralel, până pe 31 decembrie 2010.
Bătălia pentru fondurile europene postaderare a început. Firmele mici de consultanţă luptă alături de multinaţionale pe o piaţă care se aglomerează rapid.
România are alocate, în 2008, fonduri structurale în valoare de aproximativ 1,9 miliarde de euro. Banii vor putea fi accesaţi până la sfârşitul anului 2011. De asemenea, bugetul alocat ţării noastre de UE pentru 2007, de circa 1,3 miliarde de euro, va putea fi cheltuit în paralel, până pe 31 decembrie 2010.
Bani mulţi, dar pentru a-i obţine este nevoie de proiecte bine întocmite, dar şi implementate cu succes. Însă puţini dintre cei care au nevoie de fonduri europene nerambursabile pot pregăti singuri proiectele spre avizare. De aceea, multe companii apelează la serviciile firmelor de consultanţă.
„Piaţa de consultanţă ar putea ajunge, în 2008, la 100 de milioane de euro, dacă vom reuşi să pregătim proiecte astfel încât să absorbim întreaga alocaţie“, afirmă Emanuel Răuţă, manager GEA Strategy& Consulting. Acesta susţine că valoarea comisioanelor variază în funcţie de mărimea proiectului şi de relaţia existentă între companie şi solicitant, între 3% şi 15% din valoarea totală a finanţării obţinute. Companiile de consultanţă pot accepta o parte din plată în avans şi una ulterioară aprobării proiectului, numită „comision de succes“.
D