In calitate de unic detinator "al parghiilor pentru a scoate CNSAS din impas", premierul Tariceanu a facut o vizita la capataiul victimei ("la parastas" cum a observat Mircea Dinescu fara ca premierul sa mai rada, ca altadata, la glumele poetului) careia i-a aprins o lumanare: "dosarele sa ramana in cadrul unei institutii publice, nu sa revina la SRI sau la Armata" si "asigurarea accesului la propriul dosar".
Atat! Adio deconspirari de politie politica! Cum ar zice dl Emil Constantinescu, securistii au invins din nou - si tot cand, chipurile, la putere e "dreapta". Din fericire Raportul intermediar al Comisiei Europene pe justitie a fost intocmit inainte de desfiintarea CNSAS de catre CC - altfel poate ar fi inregistrat si aceasta descoperire stiintifico-fantastica a justitiei romanesti: cum devine o lege neconstitutionala dupa 9 ani de functionare si dupa ce 9 mesteri mari din Curtea Constitutionala au considerat-o valida in noiembrie si au declarat-o moarta in ianuarie.
Doar in spitalele noastre se intampla asa ceva: intri sanatos si iesi pe dric. Raportul C.E. semnaleaza, asadar, doar bolile cronice ale justitiei - lipsa rezultatelor in anchetarea marii coruptii si mutilarea legislatiei in acest scop - dar nu si crima organizata de CC. Dl Melescanu s-a declarat insa multumit: "este un raport factual, nici pozitiv, nici negativ".
Asa incat, scapati de dosarele penale prin grija procurorilor si ministrilor liberali, si de dosarele de securitate prin grija judecatorilor CC, personajele vizate s-au simtit reabilitate. Dl Nastase, de pilda, a revendicat public presedintia Consiliului National al PSD pe care insa dl Geoana nu e dispus sa i-o ofere: "daca in an electoral discutam despre scaune cand i se nazare cuiva, ne pierdem vremea".
Dl Geoana are dreptate iar PSD chiar nu pierde vremea: era mai mare cand era la putere (