SFAT ● Luaţi vitamine şi antioxidanţi din hrana zilnică
O lingură cu ulei de măsline conţine 10% din necesarul zilnic de vitamina E şi polifenoli. Vitamina E şi polifenolii sunt antioxidanţi naturali, care previn îmbătrânirea şi afecţiunile cardiovasculare.
SFAT ● Luaţi vitamine şi antioxidanţi din hrana zilnică
O lingură cu ulei de măsline conţine 10% din necesarul zilnic de vitamina E şi polifenoli. Vitamina E şi polifenolii sunt antioxidanţi naturali, care previn îmbătrânirea şi afecţiunile cardiovasculare.
Uleiul de măsline este considerat un aliment-medicament. Şi pe bună dreptate, dacă ne gândim la virtuţile terapeutice pe care le are: previne îmbătrânirea precoce, bolile de inimă şi cancerul. În acelaşi timp, uleiul de măsline protejează creierul. Efectul protector al uleiului de măsline se datorează acizilor graşi omega 9. Aceştia împiedică depunerile de grăsimi pe pereţii vaselor sangvine, menţin elasticitatea acestora şi contribuie la buna funcţionare a sistemului nervos.
ANTIINFLAMATOR. S-a demonstrat, de asemenea, că uleiul de măsline are proprietăţi antiinflamatorii. 50 g ulei de măsline sunt echivalente cu 10% din doza de ibuprofen recomandată pentru calmarea durerii la adulţi. Proprietăţile antiinflamatorii ale uleiului sunt date de oleocantal, substanţă cu proprietăţi calmante descoperită în urma unui studiu efectuat la Monell Chemical Senses Center (Philadelphia, SUA). Uleiul de măsline este bine tolerat de persoanele cu tulburări digestive, cu afecţiuni hepatice sau ale vezicii biliare. Prof. dr Gheorghe Mencinicopschi ne spune că doar uleiul de măsline obţinut prin presare la rece are proprietăţi terapeutice. Iată argumentele: 100 g ulei extravirgin conţin 22 mg vitamina E, 3 micrograme de vitamina A şi 19 micrograme betacaroten. Aceeaşi cantitate de ulei rafinat de măsline ar