Pretenţiile salariale ale studenţilor şi proaspeţilor absolvenţi de facultate au crescut substanţial anul trecut, faţă de 2006: cu 23% pentru cei care încă nu lucrează şi cu 35% pentru cei care sunt deja încadraţi în muncă. Un începător speră să câştige „un bilet de intrare“ pe piaţa muncii în valoare de 380 de euro, în timp ce o persoană cu o vechime de trei ani consideră că ar trebui să primească 660 de euro, se arată în studiul „Employ
Pretenţiile salariale ale studenţilor şi proaspeţilor absolvenţi de facultate au crescut substanţial anul trecut, faţă de 2006: cu 23% pentru cei care încă nu lucrează şi cu 35% pentru cei care sunt deja încadraţi în muncă.
Un începător speră să câştige „un bilet de intrare“ pe piaţa muncii în valoare de 380 de euro, în timp ce o persoană cu o vechime de trei ani consideră că ar trebui să primească 660 de euro, se arată în studiul „Employer of Choice“, realizat de Daedalus Consulting şi Catalyst Recruitment Services.
Diferenţa dintre cele două nivele de salarizare dorite ar putea fi interpretată prin orientarea pregnantă a companiilor către personal cu experienţă, în detrimentul preocupării pentru formarea lui. Acest lucru este stimulat de două cauze: creşterea explozivă a nivelului businessului respectiv, pe de o parte, şi viziunea comodă conform căreia este mai simplu să angajezi de la concurenţă, decât să investeşti în formarea şi dezvoltarea salariaţilor, pe de altă parte.
„A doua variantă este susţinută de motivele pentru care pleacă angajaţii, acestea fiind legate, în proporţie covârşitoare, de o ofertă mai avantajoasă, decât de nemulţumiri majore la locul de muncă“, precizează Daniel Enescu, general manager la Daedalus Consulting. „Evident, această mentalitate a oamenilor de resurse umane încurajează mercenariatul în rându