Dupa 20 de luni de guvernare grea, premierul demisionar Romano Prodi a inchis cu amaraciune un capitol al vietii sale si a anuntat ca nu va participa la urmatoarele alegeri, comenteaza AFP.
"Am decis sa nu candidez, pentru a deschide calea catre schimbarea de generatie necesara. Cineva trebuie sa dea exemplu", a declarat Prodi, in varsta de 68 de ani, pe un ton impersonal si cu un aer abatut, la scurt timp dupa anuntarea dizolvarii Parlamentului in vederea legislativelor fixate in 13 si 14 aprilie.
Desi a subliniat ca intentioneaza sa fie "garant" al noului Partidului Democrat (PD), Prodi i-a lasat cale libera lui Veltroni (52 de ani), primarul Romei si liderul PD.
Potrivit profesorului de stiinte politice Roberto D'Alimonte, retragerea lui Prodi marcheaza "finalul unei epoci".
"(n.r. Il Professore) este, cu siguranta, unul dintre fondatorii PD, dar nu mai poate avea un rol politic. El poate, insa, sa isi pastreze influenta in cadrul partidului", a declarat D'Alimonte.
Retragerea lui Prodi marcheaza si sfarsitul viziunii sale asupra stangii, cea a marilor coalitii pe care le-a condus de doua ori la guvernare, in 1996 si 2006, in fata liderului de dreapta Silvio Berlusconi.
Veltroni a anuntat ca va candida "singur" cu Partidul Democrat la alegeri, refuzand sa fie supus presiunii constante si santajului altor formatiuni, cum s-a intamplat in cazul lui Prodi.
Bilantul controversat al guvernului Prodi este cauzat, in mare parte, de diviziunile din coalitia sa, al carei unic liant era opozitia fata de Berlusconi.
Prodi ar putea renunta la orice rol politic important. La scurt timp dupa demisia sa din 24 ianuarie, el a declarat ca va fi "bunic" si ca se va ocupa de nepotii sai.
Dupa 20 de luni de guvernare grea, premierul demisionar Romano Prodi a inchis cu ama