Caracteristicile traditionale ale produselor romanesti vor putea fi inregistrate si protejate atat la nivelul Romaniei, cat si la nivelul Uniunii Europene. Inregistrarea produselor traditionale se va hotari de catre Ministerul Agriculturii. Ministrul de resort va aproba, pana saptamana viitoare, procedura de inregistrare. Costurile pe care le presupune aceasta procedura vor fi suportate de producator.
Ministrul agriculturii, Dacian Ciolos, a anuntat, miercuri, ca orice producator din Romania poate solicita inregistrarea si protectia caracteristicilor traditionale pe care le realizeaza. Acesta a afirmat ca, pana saptamana viitoare, va aproba un ordin care sa stabileasca procedura de inregistrare a unui produs si aceea de protectie la nivel national si comunitar.
"Practic, este inregistrata si protejata o reteta specifica, indiferent de locul unde se realizeaza produsul sau de unde vine materia prima", a spus ministrul Ciolos.
De asemenea, ministrul a anuntat crearea unui oficiu national pentru produsele nationale, care sa ofere consultanta producatorilor pentru promovarea produselor comunitare pe piata interna si cea comunitara.
Romania a inaintat, in anul 2004, o lista de produse traditionale pentru care ar fi putut solicita protectie dupa aderare. Portrivit Ministerului Agricuturii, produsele incluse pe lista respectiva nu au beneficiat de protectie pe piata comunitara, intrucat Romania nu era membru al Uniunii Europene.
Dupa 1 ianuarie 2007, Comisia Europeana a Romaniei si Bulgariei termenul de un an de zile pentru a implementa sistemul european de protectie a produselor traditionale. Caracteristicile traditionale ale produselor romanesti vor putea fi inregistrate si protejate atat la nivelul Romaniei, cat si la nivelul Uniunii Europene. Inregistrarea produselor traditionale se va hotari de catre Ministerul Ag