Ordonanta care reglementeaza functionarea CNSAS a suferit modificari de substanta fata de forma de marti seara. La insistentele societatii civile a fost reintrodusa verificarea tuturor celor care ocupa functii de demnitate publica in stat. Acestia vor fi verificati de Directia de Investigatii a CNSAS si vor avea dreptul sa conteste comunicarea direct in instanta. In schimb, cetatenii care au acces la propriul dosar de securitate, nu mai pot cere deconspirarea informatorilor.
Textul noii Ordonante prevede - in afara de accesul la propriul dosar de securitate - si verificarea, din oficiu sau la cerere, a tuturor persoanelor care ocupa functii de demnitate publica in stat, prevazute si in fosta lege a CNSAS.
Fara turnatorii din dosarele personale
Textul noii Ordonante prevede accesul la propriul dosar de securitate, asa cum era si in legea 187. O diferenta majora exista atit fata de aceasta lege, cit si fata de textul pe care s-a discutat la guvern marti seara cu ONG-urile.
A fost eliminat articolul prin care cetatenii puteau cere deconspirarea turnatorilor pe care ii gaseau in propriile dosare. Surse guvernamentale sustin ca scoaterea acestei prevederi s-a facut la presiunile Ministerului Justitiei.
Verificari din oficiu, fara candidatii in alegeri
A fost reintrodusa prevederea prin care anumiti demnitari pot fi verificati din oficiu, dar nu s-a revenit la verificarea candidatilor in alegeri.
Vor fi verificate din oficiu persoanele cuprinse in articolul 2, litera a-f.
Presedintele Romanei, deputat, senator, membru al Guvernului, secretar si subsecretar de stat, secretar general adjunct din Guvern si ministere, director in minister.
Secretarii generali adjuncti ai Parlamentului, consilierii prezidentiali de stat.
Prefect si subprefect, director in prefectura, secretar gener