Infrastructura şi preţul sunt principalele atuuri ale acestor blocuri. Pentru că cererea e mare, preţurile ar putea creşte cu până la 20%. Sursa: Codrin Prisecaru
Chiar dacă piaţa imobiliară este din ce în ce mai aglomerată cu apartamente noi - majoritatea încă doar pe hârtie -, cei mai mulţi clienţi preferă să achiziţioneze locuinţe în blocurile ridicate înainte de 1989. Analiştii imobiliari estimează că majorarea dobânzii de referinţă la credite va încuraja acest trend, în condiţiile în care cele noi sunt în construcţie şi au preţuri mai mari. Astfel, până la apariţia pe piaţă a unui contingent considerabil de blocuri noi, vedetele pieţei imobiliare vor rămâne imobilele din anii ’70-’80 care, în ciuda vechimii, oferă o mulţime de avantaje.
Numai în 2007, preţul apartamentelor vechi a crescut cu până la 50%, potrivit unui studiu al companiei Coldwell Banker. Atunci, analiştii discutau despre deplasarea clienţilor dinspre locuinţele vechi către cele noi, în contextul dezvoltării unui număr considerabil de ansambluri rezidenţiale.
„Creşterea dobânzii de referinţă cu 1% va duce la majorarea dobânzilor la credite. Astfel, din ce în ce mai puţine persoane îşi vor permite locuinţe noi, ceea ce va însemna o presiune şi mai mare asupra celor vechi“, explică analistul Radu Zilişteanu. Anul acesta, ritmul de majorare va fi mai lent ca până acum - estimările din prezent indică o scumpire maximă de până la 20%.
Avantajele blocurilor vechi
Dincolo de avantajul preţului, locuinţele vechi dispun şi de alte facilităţi, cea mai importantă fiind aceea că proprietarul se poate muta imediat.
Infrastructura.„Aceste cartiere au o serie de avantaje. Oraşul s-a dezvoltat în jurul lor, astfel încât cele care s-au construit în urmă cu patruzeci de ani la periferie sunt acum în centru. În plus, ele beneficiază de o