Ca să primiţi înapoi taxa de primă înmatriculare, trebuie urmaţi obligatoriu doi paşi: plângerea la Administraţia Financiară şi apoi chemarea în judecată. Sursa: EVZ
Orice cetăţean român care a plătit taxa de primă înmatriculare poate să intenteze proces pentru a-şi recupera banii. Drumul a fost deschis de decizia Secţiei Comerciale şi de Contencios Administrativ şi Fiscal din cadrul Tribunalului Arad, în urma căreia firma Măgura Impex a primit înapoi banii de pe taxă. Cu toate acestea, cel puţin câteva zeci de români au eşuat în această încercare pentru că nu au ştiut care sunt etapele de urmat.
Primul pas este trimiterea laAdministraţia Financiară de pe razalocului de domiciliu a unei plângeriprealabile prin care se solicită restituireataxei. Cererea trebuie însoţită de o copiea chitanţei care atestă plata taxei auto. Întermen de 30 de zile, AdministraţiaFinanciară este obligată, potrivit CoduluiFiscal, să răspundă dacă este de acordsau nu cu cererea de restituire.
Dacă nu aţi primit niciun răspuns întermen de 30 de zile sau dacă acesta estenegativ, şi de fiecare dată este, puteţitrece la pasul al doilea: chemarea înjudecată a Administraţiei Financiare, laSecţia Comercială şi de ContenciosAdministrativ şi Fiscal din cadrultribunalului unde domiciliaţi. În cerereade chemare în judecată trebuie să cereţianularea actelor administrative fiscaleemise în momentul achitării taxei deprima înmatriculare şi obligareaAdministraţiei Finanţelor Publice să vărestituie banii.
Atenţie, însă: cererile de chemare înjudecată a Administraţiilor FinanţelorPublice se depun doar la SecţiileComerciale şi de Contencios Administrativşi Fiscal! Numeroase persoane audepus cereri la Tribunalele Comerciale,dar cererile lor au fost respinse ca fiindgreşit îndreptate. Nu au avut câştig decauză nici cei care au chemat în judecatăAdministraţiile Fin