Verdictul Curtii Constitutionale da o gura de aer tuturor acelora care se stiu cu musca pe caciula. Inclusiv unora dintre cei noua judecatori. Inclusiv celor care se opun din rasputeri deconspirarii ierarhilor si preotilor BOR si ai altor culte religioase care au colaborat cu Securitatea. Aceeasi Curte Constitutionala a mai luat in discutie, si nu o singura data, ci de vreo opt ori, Legea 187/1999, dupa care functioneaza CNSAS, si a gasit-o constitutionala, ultima oara anul trecut. Vor spune ca atunci au examinat numai anumite articole. Dar si acum au examinat anumite articole si au dat verdictul pentru toata legea.
Cineva observa duminica, in Piata Universitatii, la care s-a recurs din nou, fara succesul din 1990, ca verdictele C.C. sunt definitive, singurele hotarari judecatoresti fara recurs. Sa fie C.C. asimilata Inaltei Curti? Numai ca pana la aceasta cetateanul are mai multe instante care ii pot face dreptate.
Ceea ce pare gresit in judecata C.C. este faptul ca CNSAS este considerat instanta juridica, faptul ca "da verdicte". Insa deciziile CNSAS nu sunt verdicte, din moment ce ele nu atrag dupa sine sanctiuni de natura juridica, acestea nefiind de altfel prevazute in lege. Rezultatul final, verdictul, este dat de Inalta Curte de Casatie si Justitie, e drept, dupa ce impricinatul face apel. Caci la deciziile CNSAS se poate face apel, la cele ale C.C. nu.
Se mai cere publicarea dosarelor, integral, in locul hotararii CNSAS privind colaborarea cuiva cu Securitatea. Daca pana acum lucrurile mergeau lent, de acum incolo, admitand aceasta noua procedura, ele vor sta de-a dreptul pe loc, procedurile tehnice vor prelungi durata pana la publicare la infinit.
Ofensiva de anul acesta demonstreaza ca aveau dreptate aceia care mai vorbeau, chiar dupa 18 ani, de sechelele comuniste din sistemul politic romanesc, demonstreaza ca pe su