Solicitanţii de credite pentru locuinţe sunt obligaţi de instituţiile bancaresă aleagă doar anumite companii de asigurare. Cei care vor să ia un credit pentru cumpărarea unei case trebuie Solicitanţii de credite pentru locuinţe sunt obligaţi de instituţiile bancaresă aleagă doar anumite companii de asigurare.
Cei care vor să ia un credit pentru cumpărarea unei case trebuie să ia în calcul şi asigurările pe care banca îi vor obliga să le încheie. Este vorba de o poliţă de viaţă şi una pentru imobilul care urmează a fi cumpărat. Deşi unele bănci spun că le oferă gratuit, costurile acestora se regăsesc în taxele şi comisioanele plătite odată cu rata lunară la credit.
Cine încheie un contract de credit ipotecar trebuie să ştie că este obligat de bancă să încheie două asigurări: o poliţă de viaţă şi una pentru imobilul pe care se doreşte a fi achiziţionat. Ambele poli- ţe vor trebui cesionate de cel care ia creditul în favoarea băncii, în felul acesta instituţia protejându-se atât împotrva riscului de deces al persoanei împrumutate, cât şi în faţa eventualelor dezastre naturale. Până aici totul este cât se poate de fi resc. Problemele apar însă în momentul în care bancile îşi obligă clienţii să semneze aceste poliţe doar cu anumite companii de asigurări. De obicei, este vorba de asigurători care au acţionariat comun cu banca.
Practic, aceste înţelegeri dintre bănci şi societăţile de asigurare nu fac altceva decât să îngrădească posibilitatea clienţilor de a alege compania care oferă cea mai avantajoasă poliţă. În general, băncile oferă clienţilor posibilitatea de a alege poli- ţele a două companii de asigurări cu care instituţia de credit încheie înţelegeri prealabile.
Există însă şi bănci care spun că oferă gratuit aceste asigurări.
BCR, de exemplu, acordă gratuit poliţa de viaţă în cadrul creditului imobiliar.