În portul Castellon, 90% din muncitorii din dane sunt români. Cei care ies în largul mării sunt marocanii. Portul Castellon, cunoscut cu numele de Grao, este cel mai important din Comunitatea În portul Castellon, 90% din muncitorii din dane sunt români. Cei care ies în largul mării sunt marocanii.
Portul Castellon, cunoscut cu numele de Grao, este cel mai important din Comunitatea Valenciană, atât din punct de vedere al numărului de ambarcaţiuni de pescuit, cât şi al cantităţii de peşte adus zilnic la mal. 90% din cei care muncesc în dane sunt români.
În ultimii ani, meserii precum marinar, matelot sau mus au fost catalogate de Ministerul Muncii ca "posturi greu de acoperit".
De altfel, în anii "90, multe dintre bărcile de pescuit spaniole au rămas ancorate în porturi, din lipsă de personal.
Situaţia în Castellon s-a schimbat de curând, odată cu sosirea imigranţilor marocani, singurii dispuşi să accepte dificultăţile acestor meserii neatractive pentru români. Dacă e de lucru în port, românii preferă halele de sortare a peştelui, 90% din cei care muncesc în danele portului fiind români. Fernando Marin, proprietarul uneia dintre bărcile din Grao-Castellon, spune: "În cei 15 ani de când lucrez pe mare, n-am văzut niciun român pe punte, însă pe uscat toate locurile disponibile le acoperă ei. Românilor nu le place să intre la apă", glumeşte pescarul.
Când spune "pe uscat", Fernando se referă la magaziile din danele portului. Un grup de tineri, toţi din Bucureşti, lucrează de zor la sortarea şi cântărirea lăzilor cu peşte. Alin Gliţă (30 de ani) munceşte în port de aproximativ un an: "Aici, toţi suntem români. Eu cred că este mai bine decât în construcţii. Lucrăm între trei şi cinci ore pe zi, depinde dacă au avut noroc pescarii. Se câştigă între 800 şi 1.200 de euro. Sunt mulţumit, mai ales, de program".
@N_