Comisia juridica a Senatului a luat in discutie, miercuri, o parte a cererii de reexaminare trimise de Traian Basescu pe marginea Codului Penal si a Codului de Procedura Penala si au facut o serie de corectii cerute de seful statului, una dintre ele vizand scoaterea ziaristilor de sub incidenta CP.
Un punct al cererii presedintelui a fost modificarea Codului Penal astfel incat informatiile obtinute de ziaristi sa nu atraga raspunderea penala. Textul Camerei Deputatilor spune ca se sanctioneaza sustragerea, distrugerea unei corespondente precum si divulgarea continutului, ori divulgarea continutului unei convorbiri interceptate sau inregistrate audio ori video, fara drept, chiar daca faptuitorul a luat cunostinta de aceasta din greseala sau din intamplare.
Senatorii juristi au considerat ca articolul din Codul Penal face referire, in general, la violarea corespondentei, care, la fel cum a considerat si Kibedi, trebuie sa ramana incriminata. Cu toate acestea, au spus senatorii, inregistrarile audio-video nu intra in categoria corespondentei, astfel ca raman incriminate doar divulgarea continutului corespondentei, inclusiv cea electronica.
Juristii au mentionat ca sunt de acord cu presedintele, dar nu din "motivele populiste" ale acestuia ca presa sa nu intre sub incidenta articolului. De altfel, senatorii au considerat ca textul, nici in varianta Camerei, nu se refera la ziaristi.
Senatorii nu au fost de acord cu propunerea presedintelui pentru a se acorda dreptul procurorului sa faca interceptari. La intrebarea lui Kibedi de ce nu poate face procurorul, personal, interceptari, atata timp cat administreaza probele, senatorul PSD serban Nicolae a precizat ca exista un mare risc de abuz.
Pe de alta parte, senatorii juristi au fost de acord cu solicitarea presedintelui ca, dupa finalizarea cauzei, convorbirile sa