Cei care vând proprietăţi imobiliare pot câştiga, în funcţie de valoarea tranzacţionată, cel puţin 10%, numai pe baza devalorizării leului. Cumpărători nu au de ales. Mihai Alexandrescu, 32 de ani, contabil, a achiziţionat la sfârşitul verii trecute un apartament cu două camere într-un bloc construit înainte de 1989 în zona Titan, pentru care a plătit 89.000 de euro. „Am avut noroc de o moştenire în provincie şi datorită ei am reuşit să-mi cumpăr apartam
Cei care vând proprietăţi imobiliare pot câştiga, în funcţie de valoarea tranzacţionată, cel puţin 10%, numai pe baza devalorizării leului. Cumpărători nu au de ales.
Mihai Alexandrescu, 32 de ani, contabil, a achiziţionat la sfârşitul verii trecute un apartament cu două camere într-un bloc construit înainte de 1989 în zona Titan, pentru care a plătit 89.000 de euro. „Am avut noroc de o moştenire în provincie şi datorită ei am reuşit să-mi cumpăr apartamentul. Ezitam atunci, dar, uite, bine am făcut până la urmă. Am dat aproape 300.000 de lei pe locuinţă“, spune Alexandrescu. Dacă ar fi amânat tranzacţia, Mihai ar fi plătit, la cursul actual, cam 330.000 de lei, deci cu 10% mai mult, fără a lua în calcul faptul că apartamentele vechi s-au scumpit, anul trecut, cu sume cuprinse între 3.000 şi 5.000 de euro lunar.
Practic, proprietarii îşi pot asigura în prezent un profit în lei de aproximativ 10%, după ce anul trecut, când euro a scăzut la 3,2 lei, majoritatea celor care aveau proprietăţi de vânzare au majorat imediat preţurile în euro, pentru a nu ieşi în pierdere ca urmare a aprecierii leului. Acum, aceştia socotesc fericiţi banii în plus care le intră în conturi numai pe baza devalorizării monedei naţionale. Potenţialii cumpărători nu au însă decât o singură variantă: să aştepte până ce evoluţia cursului de schimb se va calma.
@N