Cand inflatia este compromisa, cursul este instabil, iar deficitul extern explodeaza, doar cresterea PIB ar ramane ancora increderii.
Guvernul promite fara convingere sa reduca deficitul bugetar sub 2,5% din PIB, sa ordoneze cheltuielile publice si sa nu faca "pomeni electorale" prin majorari salariale excesive, in timp ce BNR "va ramane agresiva" daca e nevoie pentru reducerea inflatiei, a fost concluzia discutiilor de ieri dintre premierul Calin Popescu-Tariceanu, guvernatorul BNR Mugur Isarescu si ministrul finantelor Varujan Vosganian.
"Suntem cu totii factori responsabili, constienti de situatia deosebita prin care trece tara", a sustinut Isarescu. Cei trei oficiali au iesit in fata presei dupa o ora de discutii, intr-un exercitiu de imagine pe care seful Guvernului si-l dorea de luna trecuta pentru a arata pietelor ca se coordoneaza cu BNR pentru pastrarea echilibrelor macroeconomice. Dupa discursuri, euro a continuat sa urce pana la peste 3,65 lei.
Masurile discutate au fost doar schitate: intentia Guvernului de a mentine deficitul bugetar sub nivelul de 2,5% din PIB reestimat pentru 2007, incercarea de a convinge autoritatile locale sa opreasca "frenezia" cheltuielilor, evitarea cheltuielilor in avalansa facute de ministere, limitarea cresterilor salariale la 10-11% in educatie si sanatate, respectiv la 5% in armata si ordine publica, si 4% pentru magistrati, controlul cheltuielilor pentru dotari ale ministerelor.
Pozitia BNR in acest context? "Daca va fi nevoie, vom ramane agresivi. Vom lua toate masurile pe care le vom considera necesare pentru atingerea obiectivului de inflatie. Reactia BNR a fost cea corecta pentru ca avem un puseu inflationist, avem o schimbare dramatica de atitudine fata de Romania si o tendinta a pietelor spre exagerare", a spus Isarescu. BNR a majorat luni cu inca un punct procentual dobanda-cheie l