Senatorii au adoptat, astăzi, o iniţiativă legislativă prin care au redus la 5% Taxa pe Valoarea Adăugată (TVA) la alimentele de bază - pâine, carne, lapte, ulei vegetal şi zahăr, măsură care va fi urmată de scăderea preţurilor la alimente. Patronatele, însă, privesc cu scepticism această măsură a senatorilor, pentru că au fost şi altădată astfel de propuneri respinse de deputaţi. Fondurile necesare pentru a acoperi această reducere ar urma să fie obţinute prin creşterea la 50% a nivelului accizelor pentru obiectele de lux. Sursa: Reuters
Iniţiativa legislativă, propusă de cinci senatori PSD, Ilie Sârbu, Petre Daea, Doina Silistru, Liliana Tomoioagă şi Şter Sever, a fost adoptată cu 44 voturi "pentru", 16 voturi "împotrivă" şi 16 abţineri şi modifică Legea 571/2003 privind Codul Fiscal. Potrivit proiectului legislativ, fondurile necesare pentru a acoperi această reducere ar urma să fie obţinute prin creşterea la 50% a nivelului accizelor pentru iahturi, alte nave şi ambarcaţiuni cu sau fără motor pentru agrement, avioane şi elicoptere de uz privat şi pentru motoarele de peste 25 cp. destinate acestora.
De asemnea, compensarea pentru reducerea TVA la alimentele de bază se va face şi prin creşterea accizelor la ţigarete, tutun de fumat destinat rulării în ţigarete, confecţii din blănuri naturale, articole din cristal, bijuterii din aur, produse de parfumerie, arme şi arme de vânătoare, altele decât de uz militar.
Reprezentantul iniţiatorilor, senatorul PSD Ilie Sârbu, a motivat propunerea de reducerea TVA la alimentele de bază prin faptul că, în prezent, se înregistrează o creştere galopantă a preţurilor la alimente şi, în general, a pieţei româneşti.
El a subliniat că Directiva 6 a Uniunii Europene permite două sau chiar trei cote reduse de TVA, care să nu fie mai mici de 5%. Potrivit acestuia, în baza unei directive a UE, în unele state europe