Romania este pe cale sa spuna un NU raspicat casatoriilor homosexuale, definind familia prin casatoria dintre un barbat si o femeie. In timp ce trei tari din UE recunosc casatoriile intre persoanele de acelasi sex, iar multe dintre celelalte recunosc uniunile civile sau parteneriatele, majoritatea noilor state UE nu recunosc cuplurile gay si nici ca acestea ar avea vreun drept.
Informatia pe scurt:
* Casatoriile homosexuale sunt acceptate in Spania, Belgia, Olanda.
* Uniune civila: Finlanda, Franta, Germania, Luxemburg, Suedia, Marea Britanie si Cehia, Slovenia si Ungaria.
* Coabitare neinregistrata: Austria si Portugalia.
Senatorii juristi au amendat marti, la initiativa membrilor PRM, Codul familiei si au specificat clar ca familia se bazeaza pe casatoria dintre un barbat si o femeie, si nu pe uniunea intre soti, asa cum era pana acum in textul de lege. Modificarea nu lasa loc de interpretare: casatoria nu poate fi oficiata intre persoane de acelasi sex. Insa in momentul de fata, cuplurile homosexuale nu sunt recunoscute si nu au niciun fel de drepturi.
Pe de alta parte, in Europa si nu numai, exista diferite modalitati de convietuire a cuplurilor homosexuale, prin care lor le sunt recunoscute drepturi similare sau mai reduse decat cuplurilor heterosexuale. Daca unele tari recunosc casatoriile, in altele sunt recunoscute uniunile civile/consensuale sau parteneriatul inregistrat, in timp ce alte tari nu au legiferat acest domeniu, insa le recunosc partenerilor de acelasi sex anumite drepturi, dupa o anumita perioada de convietuire - in convietuirea neinregistrata. Ce presupune fiecare dintre ele?
Casatoria
* Partenerii se casatoresc la fel ca un cuplu heterosexual si beneficiaza de toate drepturile care decurg din casatorie.
* In unele state, exista dreptul de a adopta un copil. Spania, Belgia si