La Bodh Gaya, în estul Indiei, călugării budişti palmează banii proveniţi din donaţii. Acuzaţii de corupţie, fraude şi rivalitatea religioasă pângăresc locul unde, potrivit tradiţiei, La Bodh Gaya, în estul Indiei, călugării budişti palmează banii proveniţi din donaţii.
Acuzaţii de corupţie, fraude şi rivalitatea religioasă pângăresc locul unde, potrivit tradiţiei, Buddha a primit iluminarea, în urmă cu circa 2.500 de ani, relatează "La Stampa".
Este vorba despre localitatea Bodh Gaya (din provincia Bihar, estul Indiei), unde se află Templul Mahabodhi ("Buricul pământului", potrivit scripturilor budiste), spre care se îndreaptă anual peste 100.000 de pelerini şi turişti.
Poliţia cercetează, cu discreţie, fundaţia care gestionează Templul Mahabodhi, pentru a nu tulbura pelerinajele. În spatele acestui templu sacru există un bătrân smochin indian (Ficus religiosa) despre care se spune că este "urmaşul" copacului sub care a stat Buddha, trei zile şi trei nopţi, înainte de a găsi răspunsurile pe care le căuta, în secolul VI î.Hr. Preoţii şi călugării au reclamat că mii de dolari, proveniţi din donaţii, şi relicve vechi au dispărut misterios din templu.
Totodată, ei s-au plâns că ramuri şi frunze din arborele sacru au fost rupte şi puse în vânzare în toată Asia. În Thailanda, Japonia şi China sunt destui credincioşi dispuşi să plătească bine pentru un suvenir sfânt. Bodh Gaya este locul unde, potrivit tradiţiei, Gautama Siddharta a primit iluminarea, devenind Buddha.
De asemenea, este locul unde s-a născut budismul, religie răspândită îndeosebi în Asia Orientală şi de Sud, care propovăduieşte pasivitatea şi supunerea în faţa sorţii şi atingerea fericirii ("nirvana") pe calea renunţării la pasiunile şi plăcerile vieţii.
Interesele sunt mari
Templul Mahabodhi ar trebui să fie un simbol de pace şi reculegere, da