Dreptul de a primi servicii medicale în alte ţări ale UE, cu decontarea cheltuielilor de la bugetul de stat, ar putea rămâne o iluzie pentru europeni. Proiectul de directivă realizat de
Dreptul de a primi servicii medicale în alte ţări ale UE, cu decontarea cheltuielilor de la bugetul de stat, ar putea rămâne o iluzie pentru europeni.
Proiectul de directivă realizat de comisarul pentru sănătate Markos Kyprianou are parte de critici dure din partea celorlalţi membri ai Executivului european, a unor europarlamentari şi a unora dintre ţările membre.
În cazul românilor, legislaţia ar putea reprezenta, în fapt, un drept la opţiunea între a plăti "şpaga" într-un spital din România şi a plăti o diferenţă de taxă plus cheltuielile de călătorie, într-un spital dintr-o altă ţară din UE, dacă preţul serviciului medical ar fi mai mare decât în România.
În ceea ce priveşte serviciile medicale în ambulatoriu, proiectul prevede că statele membre nu au voie să pună niciun fel de condiţii cetăţenilor care vor să se trateze în străinătate şi au obligaţia de a deconta cheltuielile de la bugetul asigurărilor de sănătate. Decontarea s-ar face până la o limită echivalentă cu suma la care are dreptul asiguratul, dacă acesta ar primi acelaşi serviciu medical în ţara lui.
În privinţa tratamentelor ce presupun internarea în spital, proiectul stipulează că guvernele pot introduce "un sistem de autorizare prealabilă" în "cazuri limitate". Introducerea unui asemenea sistem poate fi justificată numai dacă demonstrează că libertatea de mişcare a pacienţilor ar produce "distorsiuni în sistemul de sănătate şi de protecţie socială". Potrivit documentului, consultat de EUobserver, aceste prevederi s-ar aplica tuturor tipurilor de servicii medicale, punându-se accent pe faptul că "nici natura specială a serviciilor, nici modul în care ele sunt organizate