Romania aplica o cota redusa de TVA de 9% la cinci categorii de bunuri si servicii : medicamente, proteze medicale, carti, reviste, ziare, intrarea la muzee, spectacole si cazarea la hotel. Majoritatea statelor membre practica TVA redus si chiar foarte redus, insemnand mai putin de 5%, la aproape toate cele 18 mari categorii de bunuri si servicii din directiva TVA. Studiile expertiilor europeni arata ca o astfel de masura fiscala ajuta la cresterea cererii, a productivitatii muncii si a numarului de locuri de munca pe segmentele de piata respective.
Cota redusa in Romania
Romania aplica o cota redusa de TVA la cinci tipuri de bunuri si servicii din lista anexata la directiva europeana privind TVA si una pentru cota zero, la trasportul intern si international de pasageri. Pe langa cota standard de 19%, Romania are o singura cota redusa, respectiv de 9%, care se plateste pentru medicamente, proteze medicale, carti, ziare si reviste (incadrate in aceeasi categorie), intrarea la castele, muzee, spectacole si cazare la hotel.
Directiva europeana pentru TVA
Directiva TVA, adoptata in 2006, este principalul instrument legislativ care reglementeaza la nivel european regimul TVA. Actuala structura a regimului TVA a aparut ca o consecinta a eliminarii taxelor vamale intre tarile membre si a crearii pietei unice. Directiva este in vigoare pana in 2010, an din care Uniunea va trebui sa adopte un alt pachet TVA.
In cadrul acestui sistem, statele membre au obligatia sa stabileasca cota standard la cel putin 15% si cel mult doua cote reduse la cel putin 5%.
Desi nivelul TVA este la latitudinea statelor membre, dreptul de a le aplica este restrans conform directivei la o lista de bunuri si servicii agreate intre state. Lista contine 18 mari categorii de bunuri si servicii, precum alimente si bauturi, cazare in hoteluri,