TEMPLUL TENISULUI ROMÅNESC, ÎNGROPAT FÅRÅ MILÅ
Templul tenisului românesc – Arenele BNR din Parcul Progresul – va cădea pe altarul afacerilor imobiliare. Încă un loc istoric va deveni amintire. Aici, echipa de Cupa Davis a României s-a luptat pentru Salatiera de argint cu echipa Statelor Unite în 1972. Un loc de referinţă pentru sportul românesc şi tenisul european va dispărea, el având ghinionul să fie plasat într-o zonă în care metrul pătrat de teren este mai scump decât onoarea, gloria sportivă şi respectul faţă de performanţele românilor.
Salatieră de argint cu circuit închis
Ilie Năstase şi Stan Smith umpleau de glorie, în urmă cu trei decenii, arena din Parcul cu Platani. Se juca finala Cupei Davis. Peste ani, Banca Naţională a României ia decizia de a alunga sportul din acest loc. "Acolo m-am născut, pe arenele BNR. Este o crimă", spune marele campion Ilie Năstase.
La data de 4 aprilie 1944 aviaţia americană bombardează Bucureştiul. Din clipele de groază de atunci avea să se nască o mare legendă a sportului de masă românesc: Asociaţia Sportivă BNR. Speriaţi de evenimentele din acele vremuri, şefii Băncii Naţionale a României au luat decizia de a muta Secţia de Fabricaţie a Biletelor Bancare în oraşele Răşinari şi Băile Govora. "De plictiseală, dar şi din dorinţa de a practica sportul, câţiva oameni inimoşi înfiinţează la 10 iunie 1944, la Răşinari, AS BNR, societate care în timp se va numi Progresul Bucureşti. Cei doi oameni care au stat în spatele acestei iniţiative au fost Nicolae Pop şi Traian Pătraşcu. Fără să vrea, ei au intrat în paginile de glorie ale sportului românesc, clubul Progresul fiind în cei 64 de ani de existenţă unul dintre furnizorii de mari talente şi performanţe ale sportului de pe aceste meleaguri", spune scriitorul Valentin Căltuţ, autorul unei monografii a Clubului. Mai importante decât