În prezent, peste 60% din producţia de hidrocarburi a OMV este realizată în România, prin compania Petrom. Conducta Nabucco, ce va fi pusă în funcţiune în 2013, ar putea fi aprovizionată În prezent, peste 60% din producţia de hidrocarburi a OMV este realizată în România, prin compania Petrom.
Conducta Nabucco, ce va fi pusă în funcţiune în 2013, ar putea fi aprovizionată cu gaze naturale din România. Informaţiile de presă puse la dispoziţia jurnaliştilor prezenţi marţi la Viena, la ceremonia de cooptare în proiectul Nabucco a grupului german RWE, arată clar că ţara noastră este trecută pe harta potenţialilor furnizori ai gazoductului, alături de Rusia, Azerbaidjan, Turkmenistan, Kazahstan şi Egipt.
România produce anual circa 12 miliarde de metri cubi de gaz, cei doi mari producători fiind Romgaz, companie de stat, şi Petrom, cumpărată în 2004 de OMV pentru 1,5 miliarde de euro, din care 830 milioane euro investiţii asumate. Grupul austriac este şi cel care conduce consorţiul de firme implicate în realizarea gazoductului Nabucco.
Chestionat de ziariştii români în legătură cu informaţiile din mapa de presă, care indicau România ca sursă de aprovizionare cu gaze a conductei Nabucco, preşedintele OMV, Wolfgang Ruttenstorfer, a respins vehement posibilitatea ca Petrom să exporte producţia de gaze, menţionând că România nu va fi decât ţară de tranzit. El nu a explicat însă pe acest raţionament de ce nu sunt trecute pe hartă şi celelalte state partenere ca Bulgaria şi Ungaria.
"În niciun caz nu vom exporta gaze din România. Planurile vizează aprovizionarea din Orientul Mijlociu, zona Caspică şi nordul Africii", a declarat Ruttenstorfer, prezent la Viena. Zonele menţionate de oficialul OMV figurează într-adevăr pe harta furnizorilor, pusă la dispoziţie de grupul austriac, document care include însă şi România (vezi hartă).Deşi suntem o ţară petr