Sintagma a dispărut din ordonanţa dată ieri pentru resuscitarea CNSAS, dar şi o bună parte din vechile categorii de colaboratori. Sursa: Rompres
CNSAS a fost resuscitat ieri de către guvern printr-o ordonanţă care, deşi îi asigură continuitatea, îl face mult mai slab decât înainte. Astfel, din lege a fost eliminată sintagma de poliţie politică, considerată restrictivă, însă noua definiţie pentru colaborarea cu Securitatea exclude categorii care se regăseau în vechiul act normativ. De asemenea, CNSAS poate să-i verifice, în continuare, pe demnitari, dar nu şi pe candidaţi înainte de alegeri. Mai mult, ordonanţa ar putea fi din nou „trântită“ de Curtea Constituţ ională întrucât nu cuprinde o definire a statutului instituţiei decât prin raportare la vechea lege suspendată.
Actul normativ aprobat ieri de guvern dă vechiului Colegiu al CNSAS doar atribuţie administrativă, înlocuieş te verdictele acestuia cu verifică rile şi constatările Direcţiei de Investigaţ ii. Această prevedere a fost introdusă în ultimul moment însă la insistenţ a societăţii civile, după ce experţii Ministerului Justiţiei făcuseră din CNSAS un simplu institut de cercetare.
Potrivit unor surse apropiate Palatului Cotroceni, preşedintele Traian Băsescu intenţionează să prezinte şi el astăzi o soluţie legislativă.
Mai puţini colaboratori
Pe lângă eliminarea din lege a sintagmei de poliţie politică, guvernul a decis şi restrângerea condiţiilor în care o persoană ar putea fi considerată colaborator al Securităţii. Sunt excluşi din această categorie şi proprietarii de case conspirative, şi rezidenţii. De asemenea, angajamentul sau chitanţele pentru banii primiţi de la Securitate nu se mai regăsesc între condiţiile colaboră rii. În schimb, sunt luate de bune „relatările verbale consemnate de lucră torii operativi“, adică rapoartele securiş til