Senatorii au votat majorarea salariilor preotilor. Initiativa este salutata de reprezentantii BOR, dar analistii politici considera ca este o masura pur electorala.
Senatorii au aprobat un proiect de lege prin care se majoreaza salariul Patriarhului Bisericii Ortodoxe Romane (BOR) la aproape 8.000 de lei. De cresterea salariului beneficiaza si alti inalti prelati, precum si preotii cu parohii sarace din mediul rural. Conform proiectului de lege, indemnizatia lunara a Arhiepiscopului Major, a Mitropolitului BOR si Bisericii Catolice devine de 7.366 de lei pe luna. 6.932 de lei va castiga un sef de cult (episcop, sef rabin, muftiu, presedinte de uniune). Preotii, diaconii, pastorii de grad I vor primi de la stat un ajutor de 733 lei, iar cei de grad II – 617 lei. La aceste sume se adauga pentru salariu o parte din veniturile realizate de parohia unde activeaza.
Preotii care slujesc in parohii sarace vor primi sprijinul lunar de la stat suplimentat cu 25 procente. "Este de apreciat aceasta hotarare a Guvernului, deoarece preotii din mediul rural au mare nevoie de ajutor", ne-a declarat preotul Constantin Stoica, purtatorul de cuvant al BOR. Analistul politic Alexandru Lazescu crede ca este vorba de un gest populist al politicienilor in plin an electoral. "Aceasta masura are cu siguranta o semnificatie politica. Intr-un an electoral, incerci sa cumperi bunavointa unora sau altora si incerci sa nu «deranjezi» pe altii. Nimeni nu vrea sa se «strice», sa-si deterioreze relatiile cu Biserica, mai ales intr-un an electoral."
In schimb, reprezentantul Bisericii este convins ca nu poate fi vorba de "pomana electorala", ci din contra, este un gest de reparatie a statului fata de Biserica. "Preotii primesc o contributie de la bugetul de stat (617 lei, conform noii legi – n.red.), la care se adauga restul salariului preotului, care se compara cu cel al unui p