Romanii care nu-si mai gasesc de lucru in domeniul constructiilor, in Italia, s-ar putea intoarce in tara, ca angajati ai unor firme de profil, care le ofera contracte de munca si salarii cu bonusuri. Acestia se vor putea intalni cu angajatorii din tara la Roma, la Bursa locurilor de munca.
Ministerul Muncii a lansat un sondaj efectuat in perioada 7-31 ianuarie a.c. in randul firmelor de constructii din Romania, pentru a evalua resursele umane existente si necesare in acest domeniu, in care s-a vehiculat un deficit de 150.000 de muncitori, estimat de patronate. Investigatia a fost realizata asupra unui numar de 2110 agenti economici, carora li s-a trimis un chestionar si contactati telefonic de specialistii Ministerului Muncii. Rezultatele au fost socante, fiindca doar 97 de chestionare au fost completate, rata de raspuns fiind de doar 4,7%. "Posibilele cauze ale nivelului scazut de raspuns la acest chestionar sunt lipsa de interes din partea angajatorilor, inexistenta unei nevoi reale de forta de munca sau lipsa de incredere intr-un astfel de instrument de sondare a necesarului de forta de munca", ne-a declarat Eugen Blaga, director general Directia Programe si Strategii Forta de Munca. Acesta a afirmat ca firmele care au raspuns la chestionar au declarat ca au un numar de 16.288 de persoane angajate, dar mai au nevoie de 4.113 de noi angajati.
Asadar, cei 150.000 de constructori necesari s-au dovedit a fi doar putin peste 4.000 de lucratori pe care firmele sunt dispuse sa-i angajeze in 2008, cu contracte de munca. Printre cele mai cautate ocupatii ce necesita specialisti cu studii superioare sunt cele de inginer constructii, instalatii, subinginer, proiectant, inginer instalatii, inginer constructor instalatii, diriginte de santier, inspector de specialitate, inginer constructii hidrotehnice.
Deficitul de muncitori se axeaza