Impasul CNSAS nu va fi rezolvat, dar nu pentru ca nu ar fi rezolvabil, ci pentru ca alianta contra transparentei arhivelor Securitatii, care a facut Curtea Constitutionala sa dea un verdict discreditant pentru ea insasi, va fi tot cea care va compune noua forma legislativa, ce va inlocui vechea lege. Sub un regim pretins anticomunist, cu PNL inca sustinand nominal Legea lustratiei, cu un presedinte care a condamnat comunismul oficial, riscam sa avem o lege a arhivelor Securitatii care va fi scrisa de Sergiu Andon si serban Nicolae, cu puncte si virgule de Tudor Chiuariu.
Cu exceptia catorva fraieri de profesie din societatea civila, nimeni nu va protesta. Dinescu o sa-i injure pe toti pe vreo cateva canale pana se va plictisi si va fi ingropat de corul de apostoli ai democratiei originale condus de Cristian Tudor Popescu. Nu exista nici o farama de buna-credinta in tot acest circ, in care intelegerile oculte sunt atotputernice, iar activitatea transparenta, ca e vorba de verdicte, consultatii sau declaratii la televiziune, e doar perdea de fum.
Verdictul Curtii Constitutionale nu a asasinat doar Colegiul, o institutie pe drept cuvant criticabila, ci statul de drept in ansamblul sau. Eu fac parte din scoala care crede in judicial review, in dreptul Curtilor de a revizui legislatia, deci sustin in principiu existenta unei asemenea Curti Constitutionale, ca si dreptul fiecarui judecator de a tranti o lege ca taxa de prima inmatriculare, daca e vadit nelegala.
Vechiul principiu al separarii puterilor in stat este completat de existenta acestei forme de control pe orizontala in toate democratiile moderne de calitate si mai ales in Uniunea Europeana. Argumentul fluturat la noi cum ca Guvernul poate face orice act imoral sau inadecvat (ca numirea Noricai Nicolai), cata vreme isi asuma raspunderea politica pentru el (si cand or veni aleger